Konfigurera VLAN för Zyxel Switch

Åtkomst till webb-interface

Switchen har följande default inställningar

IP: 192.168.1.1 Username: admin Password: 1234

Så ställ in er dator på IP-adress: 192.168.1.xxx och öppna en webbläsare och öppna switchens IP-Adress.

Inställningar i switch

För att ställa in VLAN gå till Switching -> VLAN -> VLAN Status. Här ser ni statusen för VLAN. På en fabriksåterställd switch finns bara VLAN 1.

För att lägga till ett VLAN gå in på VLAN Setup. Tryck Add/Edit. Lägg till namn och ett nummer för VLAN ID. De portar som ska användas för detta VLAN ska vara Fixed och bocka ur TX Tagging. För trunk porten så ska TX Tagging vara ibockad.

En otaggad port får bara finnas på ett VLAN, otaggad port är en port som används till bara en enhet, tillexempel dator. Därför måste vi ta bort de portarna från VLAN 1. Bocka i VLAN 1 och tryck på Add/Edit, ställ in portarna som du vill använda som Forbidden på VLAN 1. Nu är portarna bara medlemmar av ditt nya VLAN.

Du måste också ställa in porten så att den använder rätt VLAN, det gör vi under VLAN Port Setup. Här byter vi ut siffran som står under PVID mot det nya VLANet vi har skapat.

För trunkporten måste den vara Fixed mot de VLAN som ska skickas vidare. TX Tagging måste vara ibockat för alla VLAN som den ska trunka. Under VLAN Port Setup måste också VLAN Trunking för porten vara ibockad.