Linux

Linux tux

Linux är ett operativsystem som framförallt är känt för att vara fritt och helt gratis. Med “fritt” menas att allt som är skrivet för operativsystemet är öppet och kan användas av vem som helst. Vem som helst kan också skriva kod och förbättra operativsystemet, men det styrs av en organisation som har ansvar för att allting fungerar som det ska.

Historia

Operativsystemet är skrivet av Linus Torvalds. Arbetet påbörjades år 1991. Linus Torvalds Det var från början ett hobbyprojekt där Linus ville skriva om kärnan för operativsystemet UNIX, men det blev mycket större än Linus kunnat drömma om, och idag används det av merparten av alla servrar och även vissa privata enheter.

Kända exempel som använder Linux är:

  • Raspberry pi
  • Operativsystemet Android för mobiltelefoner
  • Steam Deck. Android

När vi pratar om Linux, måste man också nämna projektet GNU. GNU är en samling av kod och program som används av Linux. GNU är skrivet av profilen Richard Stallman som är en stark förespråkare av öppen källkod, alltså att kod ska vara fri för alla. GNU projektet har en egen licens som innebär att använder man koden för kommersiella applikationer, så krävs speciella krav.

Statistik

  • Linux-kärnan innehåller 28 268 647 rader av kod
  • 4000 unika utvecklare har jobbat på den senaste linux-kärnan
  • Skaparen Linus Torvalds har skrivit 3,19% av all kod
  • Nio av tio molntjänster använder Linux
  • De 25 mest populära webb-sidorna använder Linux
  • Linux är det enda operativsystemet som används av världens superdatorer
  • 65 SpaceX resor gjordes med hjälp av Linux
  • 75,8% av utvecklare av IoT använder Linux IoT - Internet of Things, små prylar som kan automatisera mestadels vardagliga saker
  • 85% av världens smartphones använder Android, som i sin tur är byggt på linux
  • Indien är det land som har flest andel linux användare med 3,52%

Användning

Linux är i grunden en kärna, alltså en mjukvara som möjliggör användandet av hårdvara. För att använda Linux-kärnan installerar man oftast en distribution av Linux.

En distribution är en samling av mjukvara som tillsammans med Linux-kärnar möjliggör ett helt operativsystem. Delarna av en distribution är:

  • Linux-kärnan, som behövs för att kunna använda hårdvaran
  • Fönster-hanterare, som behövs för att kunna använda program i ett windows-liknande system
  • Paket-hanterare, för att kunna installera och uppdatera programvaror
  • Drivrutiner, för att kunna använda hårdvara som inte redan finns i Linux-kärnan

Det finns många olika distributioner, den populäraste är ubuntu. Ubuntu blev populär för att den var tidig med att göra det lätt för användaren. Innan ubuntu fanns så var det väldigt svårt att få igång Linux, och det var mest för de mest inbitna datorentusiasterna.

ubuntu

En annan känd distribution är Red Hat Enterprise Linux (förkortas RHEL). RHEL är en distribution som är skriven av ett stort företag, Red Hat, som därför är väldigt populär för företag som kräver support. Distributionen är också väldigt säker med programvara som är grundligt testad.

Position Distribution Popularitet
1 MX Linux 2657
2 Mint 2128
3 EndeavourOS 1711
4 Debian 1565
5 Manjaro 1183
6 Ubuntu 1029
7 Fedora 909
8 Pop!_OS 902
9 openSUSE 778
10 Zorin 652

Popularitet är antalet sökningar

Filsystem och hierarki

Filsystemet i Linux är annorlunda mot windows. I Linux grundas allting med “roten” av filsystemet som kännetecknas av "/". Det är i roten som filsystemet börjar. Under roten finns olika mappar där olika filer ska ligga, och det finns en standard som används av alla distributioner av Linux.

Såhär ser en standard filstruktur ut

/
├── bin - Mapp för program
├── boot - Används vid datorstart
├── dev - Mapp för all hårdvara
├── etc - Mapp för inställningar
├── home - Mapp för användare, här kan man lägga sina filer
├── lib  - Mapp för mjukvarubibliotek
├── lib64  - Mapp för mjukvarubibliotek
├── lost+found - Mapp där korrupterade filer hamnar
├── mnt - Mapp om man monterar USB-minnen eller nätverksenheter
├── opt - Plats för program som körs från "bin"
├── proc - Mapp för processorn och kärnan
├── root - Hemmapp för "root"-användaren
├── sbin - Mapp för program
├── srv - Tjänst-data, används av server-programvara till exempel webb-server
├── tmp - Temporär mapp, alla filer försvinner efter omstart
├── usr - Program för användare
└── var - Plats för loggar

Som ni ser så finns det många olika mappar som ligger i roten. Men det finns en standard som används av de olika linux-distributioner som finns. Vissa avvikelser finns, men den strukturen som listas ovan finns oftast med.

Home-mappen

En av de viktigaste mapparna att känna till är home-mappen, här finns en mapp för varje användare där man kan lägga sina dokument och nerladdade filer. Varje användare har bara tillgång till sin egen hem-mapp.

Fördelar/nackdelar

Om man jämför Linux mot det populäraste operativsystemet Windows, finns det bland annat dessa för/nackdelar:

Fördelar

  • Gratis
  • Mer anpassningsbart då det finns flera olika alternativ att välja
  • Säkrare, Linux är känt för att kunna göras säkert
  • Öppen källkod
  • Stabilitet, Linux används ofta i applikationer där stabilitet är viktigt
  • Prestanda, Linux kan göras väldigt avskalat så att ens dator bara används till det som verkligen behövs
  • CLI command line interface, fastän att det verkar skrämmande till en början, görs många inställningar via terminalen eller kod. Detta är för många företag en fördel då det går att automatisera
  • Support och community, Linux har ett väldigt brett community med folk som brinner för operativsystemet och gärna hjälper till. Därför finns det mycket innehåll på internet om man behöver hjälp.
  • Drivrutiner för nästan all hårdvara finns inbyggd i Linux-kärnan. Därför slipper man leta efter drivrutiner vid nyinstallation av operativsystem.

Nackdelar

  • Sämre stöd för viss hårdvara
  • Vissa program/spel fungerar inte
  • Inlärningskurva, Linux kan vara svårt att lära sig till en början
  • Fragmentering, att det finns många distributioner att välja på är också en nackdel, då det finns många olika sätt att göra saker på i operativsystemet
  • Support för företag, support för linux finns men är inte lika utbrett som för windows
  • Marknadsandel, Linux används inte av lika många människor som Windows, och det är både en för- och nackdel.

Säkerhet

Linux anses vara väldigt säkert, eller i alla fall kan man göra det väldigt säkert. I Linux har man stor valfrihet och man har möjlighet att kunna göra sitt system både osäkert och säkert, det är upp till en själv. Men när man installerar sitt system så sätts det initialt upp med många säkra inställningar. Man får till exempel inte göra så mycket som en vanlig användare utan man behöver ofta skriva in lösenord för att installera program eller göra mer avancerade inställningar.

Rättigheter

Vanlig användare

En vanlig användare får använda datorn och de program som finns samt hantera de filer som finns i respektive hem-mapp. Inget mer. Ska man ändra inställningar eller installera nya program behöver man logga in som root användaren.

root användaren

root användare finns i alla Linux-operativsystem. root användaren har fulla rättigheter på datorn och får göra vad som helst, till och med ta bort hela filsystemet. Därför är det naturligt att distributionerna kräver starka lösenord för root användaren och det är heller inte möjligt att logga in som root-användaren via nätverket, om man inte ställer in det. Ska man köra kommandon som en vanlig användare som kräver root-rättigheter, finns ett kommando som heter

sudo *(förkortning av "super-user do")*

som man skriver innan man installerar ett program till exempel. Då används root rättigheter just till det man vill göra, sen är man en vanlig användare igen.

Serverversion

De flesta distributioner har en desktop-variant och en server-variant av sitt operativsystem. Den stora skillnaden mellan desktop och server är att server varianten inte har en fönsterhanterare utan endast CLI (command line interface, alltså text). Detta för att serverns datorkraft endast ska användas till det den är gjord för att göra.

Support

Support för linux finns för vissa distributioner, bland annat Fedora och Ubuntu. Detta är intressant för företag som använder linux och behöver support för att hålla igång verksamheten.

Support för hem-användare finns i överflöd på internet då många som använder linux är passionerade för operativsystemet och gärna hjälper andra användare

Anpassning

Anpassningar för operativsystemet är en av dess styrkor. Linux är bara kärnan, och allt annat finns det många valmöjligheter för. Till exempel kan du ändra hur du vill ha din fönsterhanterare, två exempel är Gnome och KDE. Du kan ändra hur du vill att din filhanterare ska fungera, där finns många valmöjligheter.

I de stora distributionerna som ubuntu och fedora finns många val för personer med funktionsvariationer.

Applikationer

Applikationer som kommer förinstallerade för operativsystemet varierar mycket beroende på vilken distribution som används. Men nämnvärda applikationer som följer med grundinstallationen av ubuntu är:

  • Libreoffice, ett officepaket som är helt gratis
  • terminalen, ett program för att komma djupare in i operativsystemet
  • Firefox, webbläsare
  • Nautilus, filhanterare
  • thunderbird, epost-applikation

Ska man installera ett nytt program i ubuntu så skiljer det sig från hur man gör i windows. I windows går man som regel ut på internet för att hitta programmet och dess hemsida, så laddar man ner programmet därifrån. I linux så går man helt ifrån detta då det anses osäkert, de litar inte på att man alltid får rätt kod för programmet. Istället använder linux en pakethanterare som installerar och avinstallerar program åt en. Paketen i pakethanteraren är alltid kontrollerade av distributionen så att de fungerar och att man inte får hem skadlig kod. Det är också pakethanterarens uppgift att uppdatera program, så det är mycket enklare i linux att hålla programmen uppdaterade som man använder.

bash

Skriptningsmöjligheter i linux åstadkoms via bash, som är linux motsvarighet i powershell. bash har funnits länge och anropar kommandon som finns i linux för att se till att operativsystemet fungerar som det ska. Som vanlig användare är det sällan man behöver använda bash, men vill man vara lite mer avancerad så är bash ett kraftfullt verktyg för att använda operativsystemet.

Molntjänster

Linux eller distributionerna har inga specifika molntjänster liknande azure för windows. Däremot använder alla molntjänster linux för sina maskiner. Man kan idag med lätthet hyra en server i molnet med linux på, och få full kontroll över servern, och det är oftast så företag jobbar som vill ha sina tjänster i molnet. Linux är ett gratis, resurssnålt och kraftfullt operativsystem som checkar i alla boxar som företag vill ha för sina molntjänster.